Loading...

Prvi puta u našoj regiji predstavljen novi laparoskopski uređaj ViKY®


Warning: opendir(../userfiles/image/06032013): failed to open dir: No such file or directory in /home/sarajev1/public_html/vijest.php on line 129
Mar 06, 2013.

Prvi puta u našoj regiji predstavljen novi laparoskopski uređaj ViKY®


Kompanija Trumpf iz Njemačke u saradnji sa partnerskom kompanijom Tuzlafarm d.o.o Tuzla i JU Općom bolnicom “Prim. Dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo održala je juče, prvi puta u našoj regiji, prezentaciju novog laparoskopskog automatskog uređaja ViKY®.

 

U Općoj bolnici “Prim. Dr. Abdulah Nakaš” obavljene su dvije operacije uz asistenciju laparoskopskog uređaja ViKY® koje su se video linkom prenosile u konferencijsku salu gdje su prisutni zdravstveni radnici mogli uživo da prate operacije i upoznaju se sa ovim robotizovanim uređajem i načinom na koji asistira pri operaciji.

 

Doktori koji su obavljali operacije i prvi imali priliku da testiraju ovaj uređaj u Bosni i Hercegovini izjavili su da je jednostavan za rukovanje te da je itekako od pomoći pri operacijama, pogotovo ako se radi o operacijama koje duže traju.

 

“Uređaj ViKY® od velike je pomoći kada se radi operacija koja traje tri do četriri sata. Velika je stvar kada možete da rasteretite jednog ljekara. Bilo je vrlo lako rukovati s njim, odgovarao je na komande, sve u svemu jedno vrlo korisno i fino iskustvo”, izjavio je dr. Nedžad Nakaš koji je obavio operaciju odstranjivanja ciste sa jajnika.

 

Radi se o automatizovanom držaču kamere koji pomaže pri jednom dijelu operacije, kako bi se dobila bolja slika. Prednost uređaja jeste njegovo jednostavno pomjeranje na govorne komande hirurga.

 

Dr. Dragiša Ðogovic koji je obavio drugu operaciju, laparoskopska cholecystectomija, rekao je da je svaka novina dobrodošla, pa tako i ovaj robot koji pomaže i zamjenjuje jednog asistenta pri operaciji. “Inače medicina u zadnje vrijeme napreduje u tehnologiji, što je najvažnije. Način operacija je vrlo sličan, ali nam ovakva tehnologija omogućuje puno brži i lakši rad”.

 

Tuzlafarm d.o.o.