Loading...

Poljsko-mađarska saradnja: ćelije pupčane vrpce po prvi put u Srednjoj Evropi spasile život

Sep 27, 2012.

Poljsko-mađarska saradnja: ćelije pupčane vrpce po prvi put u Srednjoj Evropi spasile život


Mezenhimalne matične ćelije iz pupčane vrpce korištene su po prvi put u Srednjoj Europi u tretmanu transplantacije matičnih ćelija, koja je, zahvaljujuci poljsko-mađarskoj saradnji, održana u Poljskoj u bolnicama Wroczlaw i Katowice. Operacija koja je spasila tri dječja i život jedne odrasle osobe, podržana je od strane mađarskog KRIO Instituta, s kojim je Tuzlafarm doo Tuzla prošli mjesec potpisao ugovor o saradnji u vezi pohranjivanja matičnih ćelija.

 

Prva transplantacija matičnih ćelija u Srednjoj Evropi koja uključuje mezenhimalne matične ćelije iz pupčane vrpce urađena je u Transplantacijskim odjelima bolnica Wroczlaw i Katowice u Poljskoj. Mezenhimalne matične ćelije su pripremljene za operaciju u laboratoriju PBKM (Poljska Banka Maticnih Celija), a mađarsko sudjelovanje je bilo ključ uspjeha u operaciji, s obzirom da je KRIO Institut razvio poseban postupak za zamrzavanje i skladištenje mezenhimalnih matičnih ćelija u posljednjih nekoliko godina.

 

Operisano je troje djece i jedna odrasla osoba, koji su patili od GvHD (graft - versus - host disease).

 

"To je bila zadnja šansa za liječenje tih pacijenata, s obzirom da su bili tretirani sa mnogim uobičajenim lijekovima, ali bez uspjeha. Budući da nikad prije nijedan takav tretman nije primijenjen u Poljskoj, morali smo dobiti odobrenje poljskog Bioetickom Odbora" rekao je dr. Dariusz Boruczkowski.