Loading...

Tuzla-farm d.o.o i Banjalukafarm plus d.o.o potpisuju ugovor o pohranjivanju matičnih ćelija

Aug 24, 2012.

Tuzla-farm d.o.o i Banjalukafarm plus d.o.o potpisuju ugovor o pohranjivanju matičnih ćelija


Danas, 24. augusta, „Tuzla-farm“ d.o.o Tuzla i „Banjalukafarm plus“ d.o.o Banja Luka su u Budimpešti potpisali ugovor sa mađarskom kompanijom KriOvum Kft. Budapest o pohranjivanju matičnih ćelija iz pupčane vrpce. Potpisivanju su prisustvovali predstavnici „Tuzla-fam“-a dipl.ecc. Edin Hebibović, generalni direktor i dr.med. Bahrudin Hadžiefendić, izvršni direktor, predstavnik „Banjalukafarm plus“-a prof. Aco Golić, direktor te predstavnici kompanije KriOvum Kft.

 

Kompanija KriOvum Kft. je od 1. decembra prošle godine zastupnik kompanije KRIO Sejt-és Szövetbank Ztr. (KRIO banka ćelija i tkiva) u regiji Jugoistočne Evrope u oblasti zamrzavanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce, te pohranjivanja istih za eventualnu buduću upotrebu.

 

Kako je planirano, uzimanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce će se obavljati u klinikama širom Bosne i Hercegovine, a iste će se pohranjivati u laboratoriju kompanije KRIO Ztr. u Budimpešti prema propisima AABB (Američko udruženje banaka krvi).

 

Već je poznato kako matične ćelije u zadnjoj deceniji opravdano imaju sve veću primjenu u liječenju velikog broja bolesti, čime se bavi regenerativna medicina. Prema mišljenju mnogih naučnika iz oblasti medicine, matične ćelije predstavljaju budućnost medicine, odnosno budućnost savremenog terapijskog pristupa. Pupčana vrpca, koja je do skoro nepravedno zanemarivana i odstranjivana kao medicinski otpad, danas je odličan izvor osiguranja zdravog života za vaše dijete, a procedura prikupljanja ćelija je bezbolna i za dijete i za majku.

 

Potpisivanjem ovog ugovora „Tuzla-farm“ i „Banjalukafarm plus“ roditeljima u Bosni i Hercegovini omogućuje se da sačuvaju matične ćelije pupčane vrpce svog djeteta na 20 godina i više.

 

„Matične ćelije iz pupčanika imaju sposobnost diferencijacije u sve vrste ćelija krvi, odnosno u ćelije sve tri plemenite loze hematopoeze kao i u somatske ćelije. Zbog ovih njihovih mogućnosti nazivamo ih totipotentnim ili pluripotentnim ćelijama. Uz to ove matične ćelije imaju neograničen biološki potencijal. Zahvaljujući mogućnosti transdiferencijacije te ogromnom biološkom potencijalu ove totipotentne matične ćelije nalaze sve širu primjenu u mnogim oblastima regenerativne medicine. Primjenjuju se kod oštećenja raznih tkiva i organa kao što su oštećena jetra, miokard, gušterača, vaskularno, koštano i nervno tkivo. Još uvijek nisu do kraja razjašnjeni mehanizmi koji posredstvom unutrašnjih (intrisic) i vanjskih (extrinsic) činilaca dovode do transdiferencijacije matičnih ćelija i njihovog reprogramiranja“, ističe doc.dr.Aida Arnautovic – Čustović, subspecijalista hematolog sa Hematološkog odjeljenja Klinike za hematologiju, onkologiju i radioterapiju JZU UKC-a Tuzla.