Loading...

Prvi kongres patologa u BiH

May 15, 2008.

Prvi kongres patologa u BiH


U Tuzli je od 13. do 15. maja održan Prvi Kongres patologa BiH sa međunarodnim učešćem. Na Kongres se odazvalo preko 100 učesnika i 19 predavača iz cijelog svijeta od SAD-a do Egipta, kao i iz regiona. Razmijenjena su iskustva, najnovija saznanja i dostignuća iz oblasti patologije. Ugledni pozvani predavači iz zemlje i svijeta prezentirali su najnovija saznanja iz brojnih oblasti tumorske patologije, upalnih i degenerativnih stanja.

 

U sklopu Kongresa održana je Osnivačka skupština Udruženja patologa Bosne i Hercegovine kojoj su se pridružili i članovi iz sekcije patologa pri Ljekarskoj komori Republike Srpske. Dogovoreno je udruživanje u zajedničku asocijaciju koja bi trebala da se zove Savez Udruženja patologa BiH. Također, organizovan je i edukativni kurs pod nazivom „Ginekopatologija: najčešći maligni tumori ženskog genitalnog trakta“, održan 12. i 13. maja.

 

Učesnicima je prikazan širok spektar epidemioloških, dijagnostičkih i terapeutskih pristupa tumorima ženskog genitalnog trakta s isticanjem patologije istog. Generalni sponzor Kongresa bila je kompanija Diamedic, Sarajevo; Zlatni sponzor – Hoffman La Roche, Sarajevo. Svoju podršku Prvom Kongresu patologa dala je i veledrogerija Tuzlafarm, kao službeni sponzor Kongresa.

 

U sklopu ceremonije otvaranja upriličena je i izložba fotografija «Zagrljaj podrške» bosanskohercegovačkog umjetnika Zijaha Gafića, koju je zvanično otvorio načelnik Općine Tuzle Jasmin Imamović. Više od 15 poznatih osoba iz BiH, pacijentice oboljele od raka dojke i osobe koje su ime pružile podršku u njihovoj borbi protiv ove bolesti, fotografirale su se za izložbu «Zagrljaj podrške».